3 Nisan 2012 Salı

LED BİTKİ YETİŞTİRME LAMBALARI www.seraled.com


Bitkiler İçin Yapay ışık:
Bitkiler, kışın az güneşli günlerinden uzun günlere geçişte güneş ışınlarından etkilenir. İlkbaharda tüm bitkilerin sararması ve haşlanması, bitkilerin biraz gölgelemeye ihtiyaç duyduğunun göstergesidir. Bunun yanında güneş ışığının yetersiz olduğu durumlarda, Yapay ışık, kullanılmalıdır. Yapay ışık güneş ışığına benzerse de, 4-5 saatlik güneş ışığına eşdeğer bir ışıklanma için aynı süre yapay ışık kullanılması yeterli olmaz. Sağlıklı bitki yetiştirmek için 12- 16 saat yapay ışıklandırma yapmak gerekir. Yapay ışıklandırma da farklı özellikte lambalar kullanılır. Burada dikkat edilecek konu ise, yapay ışık altında yetiştirilen bitkilerde yeterli hava neminin sağlanmasına da özen gösterilmelidir.




Yetiştirici Işık:
Bitkiler, insan gözünün gördüğü ışığın farklı renkleri için tamamen farklı duyarlılığa sahiptirler. Bitki yetiştiriciliği için, çok küçük ışık parçacıkları olarak ışığın belirtilmesi önemlidir. Ayrıca bunlara foton ya da kuantum denir. Fotonun içerdiği enerjinin, dalga boyuna (ışığın rengine) bağlılığı farklıdır. Enerjinin Watt’ı için, yaklaşık olarak birkaç kırmızı foton maviye kıyasla mavinin iki katı üretilir. Buna ek olarak; bitkilerde ışığın kırmızı parçacıklarının kullanımı daha çok, yeşil ve mavi parçacıklarının kullanımı daha az etkilidir. Gerçekte, yetiştirici ışık için duyarlılık eğrisini bir bitkiyi kullanarak oluşturuyoruz.
Bitkinin yetişmesi (fotosentez) hem enerji veya lüks hem de spekrumun mavi ışığından kırmızıya kadar fotonlar (400-700nm) ile belirlidir. Bu yetiştirici ışık olarak adlandırılır.


















Işık, 
Bütün süs bitkilerinin yetişip gelişmesi için hayati bir önem taşır. Ancak Türlere göre ışık istekleri arasında da büyük farklılıklar olduğu da dikkate alınmalıdır. Bazı süs bitkileri, düşük ışıktan zarar gördüğü, gelişemediği gibi bazıları da yüksek ve direkt güneş ışınlarından zarar görürler. Bu itibarla süs bitkileri türlerinin ayrı ayrı ışık ihtiyaçları bilinmeli ve ona göre seçilmeli. Mekân düzenlemeleri de ona göre yapılmalıdır.
Kapalı mekânlarda doğal ışık ile bitkiler arasındaki ilişki yapay ışık kullanımından daha komplikedir. Zira doğal ışık pencere yönüne, pencere hacmine, konstrüksiyonuna, pencereye gelen ışığın karşılaştığı çeşitli engellere göre değişir. Hatta pencerede ışık, güneşin geliş yönüne göre de değişmekle kalmaz, enleme, oranın lokal iklimine ve mevsimine göre kısa ve uzun fasılalarla değişir. Hâlbuki yapay ışık istenilen şekilde bitki için en müsait yönde, entasitede ve kalitede ayarlanabilir.

Bugün birçok türdeki doğal ışık noksanlığı, yapay ışık ile karşılanabilmektedir.
Işığın kalitesi de bitki büyümesinde önem taşır. Bu konuda mavi ışık en etkili olanıdır. Çiçeklenmede de mavi ışık ve kırmızı dalga boyları ışık spektrumları içersinde en etkili ışıklardır.
Sıcaklık etkisi yapan bildiğimiz normal ampuller, yani akkor elektrik ampulleri sarıdan kırmızıya kadar olan dalga uzunluklarında etkindir fakat bunlar mavi ışık bakımından zayıftır. Bu ışıklar sıcaklık verdiğinden kullanımlarında soğuk lambalarda mümkün olduğu halde bunlar bitkilere fazla yaklaştırılmamalıdır. Bitkilerden uzak olunca da ışık entansiteleri bir hayli zayıflar.
Işığın üstten verilmesi de önemlidir. Zira yaprakların klorofil tabakaları üst yüzeylerindedir. Böylece bu ışık fotosenteze çok daha müsait yönde etki yapar. 

Bitki Yetiştirmede, Neden LED Aydınlatma?
Diğer Hps, Hid, Mh ve floresan gibi bitki yetiştirme lambalarına göre, istenilen renk ve ışık dalgaboylarında üretilebilirler
Fiziksel darbelere ve şoka dayanıklıdırlar.
Güvenilirdirler.
Uzun ömürlüdürler. (100.000 saate kadar ömürleri vardır).
Düşük güç tüketimlerinden dolayı Solar Enerji (PV) ile çalışan devrelerde ve mobil uygulamalarda alternatifsizdirler.
Yüksek verimli aydınlatma sağlarlar.
Çok düşük sıcaklık ve düşük ışık kirliliğine sahiptirler.
Elektromagnetik müdahale ve parazit (HUM) oluşturmazlar.

Hem İndoor (iç mekan), hem de Outdoor (dış mekan)’da kullanılabilirler.
Nem ve suya dayanıklıdırlar.
Uzun vadede daha ucuz enerji tüketim maliyetleri vardır.
Tek veya bir çok renk bir arada kullanılabilirler.
Yüksek parlaklık ve yüksek kontrasta sahiptirler.
Düşük Güç Tüketimi ve düşük ısı yayılımına sahiptirler.
Kolay kurulma özelliklerine sahiptirler.
Nanosaniye seviyesinde reaksiyon verme süreleri vardır ve bu hızları akkor flamanlı v.b. ışık kaynakları ile kıyaslanamaz üstünlüktedir.
Cıva, kurşun v.b. Ağır metaller içermez, Çevre dostudur.
Geleneksel floresan lambasına karşın ortalama 1/10 güç tüketimi yaparlar.
Bakıma ihtiyaç duymazlar.
Küçük boyutlu ve hafiftir.
Plug-N-Play (Tak ve çalıştır) kolaylığına sahiptirler.
LED’ler, flamanlı olmadıkları için, sıradan elektrikli aydınlatma ampullerinden daha dayanıklıdırlar.
0.555.221 69 22  Şahin.  www.seraled.com



1 yorum:

  1. evdebitki.com

    Yerli üretim 5 yıl garantili bitki yetiştirme lambası ve diğer ekipmanlarda rekabetçi fiyatlarımızı incelemek için tıklayınız

    YanıtlaSil